W czwartek rozpoczął się w
Łodzi Festiwal Dobrego Smaku. Jak sama nazwa wskazuje w mieście nastąpiło istne
kulinarne szaleństwo. Głównym tematem tegorocznego festiwalu są smaki
dzieciństwa. Wydarzenie to łączy się również z konkursem na najlepszy obiad i
deser, w którym powalczy 25 restauracji i 11 kawiarni z Łodzi. Zapowiada się
smakowicie. My natomiast miałyśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w
inauguracji festiwalu w studiu kulinarnym Book&Cook.
Studio znajduje się w
jednym z najmodniejszych miejsc w Łodzi, czyli na Off Piotrkowskiej.
Book&Cook to połączenie profesjonalnej i pysznej kuchni z klimatycznym a
zarazem domowym klimatem. W kulinarnym studiu nie tylko zjemy coś pysznego w
gronie znajomych, ale możemy uczestniczyć w kulinarnych warsztatach i
wydarzeniach. Podczas tegorocznej edycji festiwalu Book&Cook zorganizowała
konferencję prasową rozpoczynającą Festiwal Dobrego Smaku. Oczywiście oprócz
krótkiego przedstawienia festiwalu i studia, m.in. przez Pana Marszałka
Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia, była również degustacja przepysznych lokalnych i tradycyjnych produktów z regionu łódzkiego oraz warsztaty
kulinarne. Stoły były obficie zastawione tradycyjnymi kiełbasami, kaszankami,
wędlinami, serami, truskawkami, cudownym pieczywem, smalcem a do popicia były soki jabłkowe i cydr. Po skosztowaniu tych lokalnych i smacznych produktów rozpoczęły się
warsztaty kulinarne z Pawłem Kibartem (doświadczonym kucharzem, który brał
udział w drugiej edycji programu Top Chef).
Do przygotowania były: zupach chrzanowa,
karp z truskawkami oraz deser z truskawkami i mascarpone. Dzielnie
uwieczniałyśmy wyczyny kulinarne gości, którymi m.in. były łódzkie blogerki
kulinarne (pozdrawiamy Dziewczyny i Pana też!! :) ). Nie muszę wspominać,
że jedzenie było wyśmienite. Atmosferę i smaki oceniamy na piątkę z plusem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz