Dziś zapraszamy Was do Pomodoro Pizza. Jest to pizzeria prowadzona przez rodowitego Włocha, która znajduje się w ścisłym centrum Łodzi, przy ul. Rewolucji 1905 r. 4.
Prawdę mówiąc wiele razy przechodziłyśmy obok tej niepozornej pizzerii, jednak zawsze wybierałyśmy znany, sieciowy lokal na Piotrkowskiej. Teraz już wiemy, że to był błąd!
Wchodząc do środka pierwsze co rzuca się w oczy to ilość klientów. Jest ich naprawdę dużo. Zatem zjawiając się w Pomodoro musicie być przygotowani, że na stolik możecie chwilę poczekać. Na
środku sali znajduje się piec do wypieku pizzy oraz miejsce, w którym jest
przyrządzana. Na czerwonych ścianach wiszą zdjęcia, flagi włoskie, a także przypomnienie,
że prawdziwą włoską pizze podaje się bez sosów, które my- Łodzianie, Polacy uwielbiamy.
Karta jest dość obszerna. Ceny za pizze wahają się tu od 16 zł do 27 zł. I raczej panuję tu zasada jedna pizza dla jednej osoby. Zdecydowałyśmy się na tradycyjną Margheritę oraz pizzę ze szpinakiem i ricottą- Pecorinę. Ciasto jest cieniutkie i chrupiące na brzegach, a pizze smakują wręcz bosko! Połączenie pizzy ze szpinakiem było dla nas nowością, która okazała się ciekawa.
Już teraz wiemy dlaczego mówi się, że jest to najlepsza pizza w mieście!
Zachęcamy Was do wypróbowania prawdziwej włoskiej pizzy oraz włoskiego piwa.
Odsyłamy Was do strony internetowej - tu oraz fanpaga - tu.
Pozdrawiamy.
J. i I. :)
Moja ulubiona łódzka pizzeria :)))
OdpowiedzUsuńNie znamy tej pizzerii ale na pewno pójdziemy spróbować. Ta pizza ze szpinakiem wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńMoja margeritaaaaaaaa ukochana! dawno nie byłam. Chyba się jutro wybiorę :)
OdpowiedzUsuńja miałam nieszczęście spróbować tam warzyw smażonych w tłuszczu i bardzo mi nie smakowały. Mąż z kolei zamówił pizzę, która też niezbyt mu spasowała, Ale czasem tak bywa, niestety, zły czas i złe pozycje w menu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Czy jest robiona na ciescie napoli?
OdpowiedzUsuńW odpowiedzi posłużymy się opisem z Fanpaga Pomodoro: "Wyrabiamy ją wg ściśle określonej, pochodzącej z Neapolu receptury. Mąka 00, sos pomidorowy, mozzarella, salami, oliwki oraz inne świeże składniki prowadzamy bezpośrednio ze słonecznej Italii. Pizzę pieczemy przez 2-3 minuty w temperaturze ok. 450°C w piecu opalanym drewnem dębowym bądź bukowym (tak przygotowuje się pizzę we Włoszech)."
Usuńnie wiem czy dałabym radę zjeść pizzę bez sosów :/
OdpowiedzUsuńMy też się tego obawiałyśmy, bo niby sos to podstawa, ale okazało się, że bez sosów ta pizza jest pyszna. Sos kompletnie zbędny!:)
UsuńPizze same w sobie nie są suche, sos niepotrzebny. Również "białe" pizze, bez sosu pomidorowego pod składnikami. Pizze są z dodatkiem oliwy. Smak obłędny, wielkość niestety jak w artykule - 2 osoby nie mają szans się najeść. Ale warto, bo takiej pizzy w Łodzi nie ma. Są "zapychacze" na grubym cieście, z megakalorycznym sosem, grubą warstwą sera i kilogramem oregano. Pachną przyprawą zamiast dodatkami a smakują sosem.
OdpowiedzUsuńŚwietna pizzeria! Polecamy pizze z grilowanymi warzywami - mniam!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona pizzeria, jadłam w niej lepszą pizze niż nawet we Włoszech :)
OdpowiedzUsuńOd zawsze chcę odwiedzić to miejsce ale mam jakoś nie po drodze :( Ale pizza wygląda rewelacyjnie ! Jeśli jest najlepsza, to muszę w końcu tam iść :) !
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
UsuńCo to znaczy "I raczej panuje tu zasada jedna pizza dla jednej osoby"? Wygląda na dość dużą, nazwijmy to typowy rozmiar średni sprzedawany w lokalach.
OdpowiedzUsuńPrawdziwą włoską pizzę zazwyczaj jemy jedną na osobę, to inaczej niż jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce- gdzie kupujemy pizze i jemy ją w kilka osób. Różnica jest między ciastami, a także dodatkami. Prawdziwa neapolitańska pizza nie przypomina naszych placków z sieciówek, ale o tym spróbujemy jeszcze napisać ;).
UsuńJa rzeczywiście ją bardzo lubiłam, ale mam teraz nowego faworyta a mianowicie maxi pizzę na pl. wolności. mega dyży wybór, do tego super ciasto i dodatki dobrej jakości. no i dowóz punktualny w sobote wieczór :D
OdpowiedzUsuń